СССР. МИШОЦИТЕ КОМУНИСТИ излязоха от дупките си и обясниха: СЪЮЗЪТ е виновен, че ФОЛКСВАГЕН избра ТУРЦИЯ. БАНДИТА на България: Голяма работа, ще намерим друг. ПЛЕВНИКЪТ на България: Турция е в общия европейски пазар, но си прави каквото иска и … ДОЙЧЕ ВЕЛЕ: Изборът на Фолксваген изпраща „ОПУСТОШИТЕЛЕН СИГНАЛ“ до България.

СССР.

Мишоците излязоха от дупките си и обявиха:
Съюзът е виновен, че Фолксваген избра Турция.

Бандита на България:
Голяма работа, ще намерим друг.

Плевникът на България, Мистър Бийн е категоричен:
Турция е в общия европейски пазар, но си прави каквото иска и никой не ги наказва.

Фолксваген избра Турция за гигантската си инвестиция.
Икономистът Ердал Ялчън изброява причините, които са наклонили везните в полза на Турция.Турски медии съобщават, че тази седмица Фолксваген се е вписал в турския търговски регистър.
Така вече е сигурно, че новият завод на германския автомобилен гигант ще бъде построен именно в Турция.
Изненадващо за комунистическите мишки в България инвестицията от 1 милиард евро няма да отиде в страната-членка на ЕС България, която до последно се надяваше да наклони везните в своя полза.
В интервю за ДВ експертът Ердал Ялчън, професор по международна икономическа политика в университета в Констанц, изброява предимствата на Турция.

ДВ: Проф. Ялчън, какво, според Вас, е накарало Фолксваген да вземе решение в полза на Турция?

Ялчън: Идея за завод на Фолксваген в Турция имаше още преди няколко години. Но тогава тя беше отхвърлена. Ако погледнем дългосрочните икономически перспективи, ще установим, че решението е обосновано и като цяло съвсем смислено. През последните 15 години Турция се утвърди като важен производствен център, особено в областта на автомобилостроенето. Много фирми-доставчици за автомобилната индустрия се установиха в страната. За концерн като Фолксваген това, естествено, е от изключителна важност. А България не предлага такива условия. 

ДВ: Как изглежда трудовият пазар в Турция? Какво може да очаква Фолксваген?

Ялчън: Разходите за труд и работна сила са много ниски. Минималната работна заплата възлиза на 420 евро. Освен това Турция е голям пазар – очаква се в обозримо бъдеще населението на страната да надхвърли 100 милиона души. Това означава, че Фолксваген ще може да разчита на огромен брой млади кадри, които да бъдат ангажирани дългосрочно. По правило работната ръка в Турция е добре обучена, но в същото време не бива да забравяме, че политическите конфликти в страната доведоха до изтичането на много квалифицирани кадри.

ДВ: За никого не е тайна, че турската икономика изживява тежка криза. Може ли една такава инвестиция да я съживи?Ялчън: Абсолютно. За турската икономика тази сделка е от изключителна важност. Не на последно място защото излъчва силен сигнал: вижте, най-големият автомобилен концерн в света инвестира при нас.

ДВ: Напоследък в Турция бяха потъпкани основни принципи на правовата държава. Разумно ли постъпва Фолксваген, инвестирайки в една страна, която не предлага достатъчно правна сигурност?

Изборът на Фолксваген в полза на Турция изпраща „опустошителен сигнал“ до България.

Подобни новини

Оставете коментар