ТЪРСЯТ РОБИ. „Обзървър“: ГОСПОДАРИ от империята ВЕЛИКОБРИТАНИЯ пращат чартъри за РОБИ от БЪЛГАРИЯ. 90 000 им трябват, иначе продукцията ще изгние и …. ФЕРМЕРИТЕ плащат по 10 000 паунда за ….

Британските фермери спешно се нуждаят от 90 хиляди сезонни работници и някои от тях подготвят чартърни полети за тях, включително от България, съобщи лондонският седмичник „Обзървър“.Предприемачите търсят помощ и повече яснота от британското правителство, като предупреждават, че реколтата ще изгние на полето и по магазините ще има недостиг на плодове и зеленчуци. Намесата на властите е необходима, тъй като при сегашната блокада и неизвестност, създадени от реакциите на пандемията от коронавирус, частни инициативи за работници от Източна Европа трудно биха успели.

Десетките хиляди работни места трябва да се запълнят в следващите седмици. „Конкордия“ (Concordia) – един от водещите доставчици, търси как да докара около 10 хиляди души, половината от които да са от страни от ЕС. Другата половина може да дойде от Русия, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия и Барбадос, но украинците удължиха блокадата до 23 април, а в понеделник руснаците напълно затварят границите си в двете посоки.

Стивън Морел, директорът на „Конкордия“, дава пример с чартър от България, защото тя останала една от малкото им надежди. На селскостопанските работници в страната е позволено да излизат на работа, но почти всички авиокомпании, пътуващи от България до Великобритания, са спрели, обяснява „Обзървър“.

 
Мислещите българи
Публична група · 1814 членове

Присъединяване към групата

Всички мислещи българи са добре дошли в групата. Да споделят, да коментират, да спорят, да дават идеи, да …
Жалко, че сме само 1800.
 

„Говорим за чартърни полети, с които да докараме работници. Час полет с 229 пътници струва около 10 хил. паунда, което е 45 хил. паунда от София до Лондон, или 250 евро на човек“, пресмята Морел. „Но ако вложа резервите си и гаранции [за чартърен полет], трябва да съм сигурен, че самолетът ще излети.“

Според него планът се обсъжда усилено от британски сдружения на фермери и на фирми за набиране на персонал, но им е нужна яснота и от правителството. „Набирането на хора извън ЕС спря, което ни оставя само с Литва, а тя затвори границите, Румъния, от която нямаме полети, и България, която е нашата малка пътеводна светлина.“

Морел казва, че ферми вече са затворили врати не толкова заради коронавируса, а защото заради Брекзит нямат работници. „Това ще ни довърши. Няма да има плодове и зеленчуци в магазините. След броени седмици започва брането на аспержи, краставици, ягоди… от декември насам няма кой да прибира салатите.“

Ник Марстън, президент на British Summer Fruits, също казва, че бизнесът навлиза в „безпрецедентни времена“. Миналата година 98% от събирачите му на плодове са дошли извън Обединеното кралство – огромната част от тях от България и Румъния. Сега той се надява да привлече източноевропейци, които работят във Великобритания в хотелиерския и ресторантьорския бизнес, ударен тежко от кризата.

Настроението на предприемачите в страната – особено тези с ресторанти, барове и кина – е мрачно, посочва проучване на Конфедерацията на британската индустрия (CBI). В неделя тя съобщи, че членовете ѝ са очаквали най-голямата криза от 2009 г. насам още преди правителството да блокира страната миналата седмица.


Подобни новини

Оставете коментар