РАДЕВ: Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент и срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. И, ако г-н Борисов твърди, че този запис е фалшификат, то този фалшификатор непременно трябва да бъде установен и най-строго наказан. Недопустимо е … Актуалният въпрос е …

„Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент и срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. И, ако г-н Борисов и неговият кръг твърдят, че този запис е фалшификат, то този фалшификатор непременно трябва да бъде установен и най-строго наказан. Недопустимо е България да излъчва подобен цинизъм“, допълни държавният глава, който присъства на демонстрации на гардове на НСО.

„Актуалният въпрос едали ви вдъхва доверие правителството на България. Това личи от всички скандали, които зачестяват и които стават все по-големи. В тази връзка искам да кажа, че демонстративното нежелание на г-н Борисов да се провери автентичността на аудиозаписа, е най-малкото странно. Защото тук не става въпрос просто за г-н Борисов. Става въпрос за министър-председателя на България и за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана“.

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти изтеклия в интернет скандален аудиозапис. В него човек с глас, приличащ на Борисовия, прави вулгарни и цинични оценки на шефката на парламента Цвета Караянчева, както и се чува информация, свързана с корупционни схеми.

Премиерът Борисов вчера обяви, че няма да иска проверка на аудиозаписа с абсурдния аргумент, че той му прави реклама и че „лоша реклама няма“.

Според президента „ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

На въпрос за заявеното от бизнесмена Васил Божков, който е с 18 повдигнати обвинения у нас и който обяви от Дубай, че влиза в политиката със своя формация, Радев отговори, че

 
Мислещите българи
Публична група · 2510 членове

Присъединяване към групата

Всички мислещи българи са добре дошли в групата. Да споделят, да коментират, да спорят, да дават идеи, да …
Жалко, че сме само 1800.
 

самопризнанията му за „съвместни крупни корупционни схеми с властта“ са скандални и че „не аз други трябва да се оправдават за г-н Божков“. „Нито съм го виждал, нито съм пушил пури с него, нито му знам телефона“, допълни Радев, препращайки към Борисов.

Според Радев бъдещето на България е страната да бъде управлявана от „проблемни коалиции“. По сумите му трябва да се търси „някакъв изход от този модел на управление“. „Още в зародиш започнат търкания, започва отстъпление от предизборните платформи и от това страдат българските граждани“, каза той.

Относно обявеното в петък от правителството решение държавата да купи част от акциите на първа инвестиционна банка (ПИБ), президентът коментира, че „и най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение, особено, когато държавата налива нашите пари в частна банка. И то без обяснение за капиталовия недостиг и за рентабилността на това начинание.“

„Правителството на Борисов дължи отговор как и къде се харчат нашите пари. Да не забравяме, че подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок, не винаги води до трайни решения“, допълни той.

Президентът обяви още, че до 22 юни ще каже дали ще наложи вето на поредните промени в Закона за МВР, като заяви, че „всяко решение в сферата на националната сигурност трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност“. „Този закон трябва да потвърди, че отговаря на тези критерии, за които ви казах. Според мен засега той не отговаря“, смята той.

По повод пропадналата визита на парада в Москва по случай деня на победата, Радев обяви, че няма да отиде в руската столица по няколко причини. „Първо, нямам официално потвърждение на поканата за 24 юни, не мога да рискувам българският президент да попадне в карантина и самоизолация, след едно такова посещение. Най-вече графикът на президента е дългосрочен. Още от началото на годината съм поел ангажимент към международна конференция, всички резервации отдавна са направени. Не мога да отменя“, заключи той.


Подобни новини

Оставете коментар