ПРЕЗИДЕНТЪТ представи първата част на националния стратегически документ за ИЗЛИЗАНЕ от ВСЕОБЩАТА КРИЗА. Видео:

Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза.Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулусните договорки“.

Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

„Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческият часовник на България към зората на прехода, когато се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори. Затова приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти за бъдещето, а да заложи на коренно различен подход – на откритост, системност и последователност“, обясни държавният глава.

Затова и документът ще бъде представен на три етапа – анализ на състоянието в страната, идентифициране на причините за това състояние и формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация.

Стремежът е да бъдат обхванати максимално повече българи у нас и в чужбина. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност. Защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко. Можем да го преодолеем само с активна роля и гражданска позиция, посочи Радев.

При представянето на документа председателят на Стратегическия съвет социологът проф. Александър Маринов коментира действащата Национална програма за развитие „България 2020“ и заяви, че изпълнението е управлявано и отчитано с много документи от българските правителства в последните години, но няма цялостен отчет за изпълнение на тази стратегия. Според Маринов държавнически стратегии се създават в редки преломни исторически моменти.

Видео на цялата среща:


Представяне на първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава.

Публикувахте от Румен Радев в Сряда, 5 август 2020 г.

 
софиянци
Публична група · 469 членове

Присъединяване към групата

Групата на софиянци. Публикувайте само за София. Без реклами и спам. Контролирайте се. Информации само за София и за софиянци, поне 20 000.
 

Подобни новини

Оставете коментар