СЛУГИНЯТА. Жената, която мина с колата си през ПРОТЕСТИРАЩИТЕ се приема единствено за потърпевша и не са и взети проби за алкохол и наркотици. Според МУТРИТЕ на ВЛАСТ нямало ПРАВНО основание за това. Дават слугинята на ХРАНИЛКА на БАНДИТА на АГЕНЦИЯТА за ЗАЩИТА на ДЕТЕТО, защото използва децата си в ГНУСНАТА ПОРЪЧКА.

Жената, която шофираше автомобила, опитал да премина през протестната блокада кръстовището на бул. „Ситняково“ снощи, се приема единствено за потърпевша.Това съобщиха от пресцентъра на МВР за „Сега“. Поради тази причина не ѝ е взета проба за алкохол и наркотици, тъй като няма правно основание за това. Действията на жената предизвикаха агресия срямо нея и семейството ѝ, вследствие на което беше изпочупен автомобилът ѝ, докато на задните седалки пътуваха две малки деца.

Трима участници в нерегламентираните протестни действия са задържани за проявена агресия към семейство, опитващи се да мине с колата си през блокираното от протестиращи кръстовище пред румънското посолство, съобщиха по-рано от пресцентъра на МВР.

Колата не се е движела с висока скорост, но е щяла да сгази няколко души. От записи на началото на конфликта се вижда, че жената повежда спор с протестиращите и настоява да мине, а след като те не й дават път – потегля през хората. Това отключва агресията на околните и неколцина мъже започват да блъскат и удрят по стъклата на колата, докато няколко души от протестиращите се опитват да ги спрат с викове, че в колата има деца.

От пресцентъра на МВР заявиха за „Сега“, че „реално не е имало ПТП“. В писмено уточнение от СДВР се казва, че „към момента не са установени пострадали и сред участниците в незаконната блокада на кръстовището, след като своевременно е извършен преглед на кадрите от видеонаблюдението в района“. Инцидентът още се разследва под надзора на Софийската районна прокуратура.

 
софиянци
Публична група · 490 членове

Присъединяване към групата

Групата на софиянци. Публикувайте само за София. Без реклами и спам. Контролирайте се. Информации само за София и за софиянци, поне 20 000.
 

При липса на какъвто и да е полицейски протокол за произшествие собственикът на колата (дори и да не е шофьорката) няма да може да вземе пари от застраховката (пълно или частично „Каско“), ако е направена такава. От задължителната „Гражданска отговорност“ също не може да се получат пари, тъй като липсва друг участник в движението, а и няма издаден полицейски документ за произшествието – такова не съществува в архивите. А щетите по автомобила, които се виждат от клиповете, не са никак малки и поправянето им би струвало доста пари – счупено предно стъкло и фарове, изстръгнати регистрационни номера, изкривени ламарини на вртите е калниците, както и на предния и задния капак.

„Имаше провокация, жената тръгна да минава през хората и даваше газ. Хората я спряха и й счупиха прозореца“, обясни млад мъж, който е свидетел на инцидента. Още от самото начало на блокадата пред посолството нямаше полицейско присъствие. Униформени се появиха едва 20-ина минути след началото на инцидента. Полицаи започнаха да преговарят с протестиращите да пуснат колата с жената заради децата. Някои бяха против, но след уверение, че тя ще бъде разпитана в Първо РПУ, колата беше пусната и под полицейски ескорт се отправи на пешеходен ход натам заради счупеното стъкло.

Колата бе допусната да излезе от кръстовището и полицията я ескортира до Първо районно управление. Поканени бяха и протестиращи също да отидат в полицейското управление, за да дадат показания, тъй като някои от тях се оплакаха, че са били качени върху капака от засилилата си към тях кола.

Малко по-късно пък протестиращите имаха пререкания и със социолога Стойчо Стойчев, който също се опита да мине през блокадата и влезе в спор с хората, размахвайки среден пръст . До саморазправа с доцента не се стигна, тъй като полицаи се намесиха.

Само преди дни „Сега“ предупреди, че полицията е сменила рязко и опасно тактиката спрямо протестиращите. След като седмици наред полицаи от цялата страна бяха мобилизирани, за да пазят реда на митингите и шествията в столицата, сега силите на реда не отклоняват движението към затворените кръстовища. И оставят тези, които блокират кръстовища, да се оправят сами с ядосани шофьори, попаднали неочаквано в клопка.

На въпроси на „Сега“ защо не се отцепват местата за блокада, дали има някаква нова тактика да се допуска свободно движение и дали това не би могло да доведе да проблеми и напрежения, тогава от МВР отказаха коментар. Оттам препратиха към изявление на вътрешния министър Христо Терзийски и на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от преди няколко дни. Тогава те обявиха: „Минали сме през много управления и винаги сме били на първа линия, защото това е основното ни задължение. Голяма част от обществото иска да се намесим с всички правомощия, с които разполагаме, и да освободим това, което възпрепятства свободното придвижване. Протестиращите казват да не ги закачаме, да не използваме насилие срещу тях. Каквото и да направим, МВР ще бъде виновно“.

По повод на последния инцидент от МВР уточниха, че “около 22.00 часа на 17 август 2020 г. е получен сигнал на телефон 112, че семейство с две малки деца – момченце на 2 години и момиченце на 9 години, са станали жертва на нападение на лица, провеждащи незаконна блокада на кръстовището пред румънското посолство на булевард „Ситняково“ в София.”

Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица „Черковна“ към булевард „Цариградско шосе“, когато на кръстовището леката кола е била спряна и обградена от агресивно настроени протестиращи.

“При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на управляваното от 44-годишната жена МПС. Служители на СДВР незабавно са се отзовали на сигнала, подаден на телефон 112. След проведената операция от района на кръстовището успешен е изведен автомобила, заедно със семейството. За нападението са задържани три лица, които са участвали в нерегламентирания протест. Във връзка с нанесените щети на МПС-то е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК за унищожаване на чужда движима или недвижима собственост. Разследването и работата по случая продължават под ръководството на СРП. Във връзка с провеждането на незаконни протестни действия Столичната дирекция на вътрешните работи предупреждава жителите и гостите на София да осъществяват с повишено внимание придвижването си на територията на града. Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища”, пишат от МВР. И призоваха шофьорите да шофират при отчитане на по-сложната пътнотранспортна обстановка. СДВР препоръчва управлението на МПС да се осъществява след своевременно информиране за промените в пътнотранспортната обстановка.

40-ият ден на протести започна с мятане на яйца по сградата на Министерски съвет. Исканията на демонстрантите остават едни и същи: оставка на правителството и премиера Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, дистанционно и електронно гласуване.

„Всички вие на този площад не сте страховете от миналото, а надеждата за бъдещето. Борисов и слугите му са страха от миналото. Ние искаме да вървим напред. Бъдете смели, бъдете единни и не им вярвайте“, каза от трибуната на протеста Арман Бабикян от „Отровното трио”.

Велислав Минеков от „Отровно трио“ заяви, че ГЕРБ смяна на премиера с „с човек, който изглежда относително културен и наскоро се е появил в София след дълго пътуване“. Име обаче не посочи.

Адвокат на арестуван на кръстовището: Взети ли са проби за алхокол?

В 4.00 тази сутрин се върнах бесен от 1-во РПУ. Бях упълномощен от Задържания Г.Г. В обясненията, които даде се съдържаха данни за терористичен акт или опит за убийство, извършено на 18.08.2020 от водач на автомобил на площада пред Румънско посолство. Това пише адвокат Минчо Спасов във Фейсбук.

„Въпросната жена е биларазпитана от полицай и освободена, без да е извикана пътна полиция, без да й е взета задължителната проба за алкохол и наркотици и без да е записана в дневника на РПУ“, твърди той. Спасов обявява и, че искал да подаде сигнал срещу нея, но полицията му отказала да разкрие името на шофьора. Според него това е „в нарушение на правилата за пропускателен режим в МВР не е отразено и дневника“. Адвокатът призовава и всеки присъствал на инцидента да му изпрати видео или изявление на ostavkaborisovgeshev@gmail.com, за да подготви „сигнал до прокуратурата, МВР и агенцията за закрила на детето“.

Подобни новини

Оставете коментар