1 ноември. РАДЕВ БУДИТЕЛ: Всеки на площада е будител! МУТРАТА УНИЩОЖИТЕЛ: Будителите са тук сред мен!

1 ноември.

Радев будител: Всеки на площада е будител!

Мутрата унищожител: Будителите са тук сред нас!

Президентът Румен Радев за 1 ноември – Денят на бълтарските будители:Скъпи сънародници,
На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Почитаме достойните българи, които със слово и дело, с талант и воля отстояват добродетелта и красотата и будят съвестите. Които във всички времена се борят с користта, цинизма, посредствеността и унинието. Будителите винаги изпреварват времето си и имат трудна, често трагична съдба.
Просветители, духовници, книжовници, революционери, писатели и артисти, те често получават посмъртно признание. Портретите им висят в институциите и класните стаи. Свикнали сме да ги възприемаме като част от миналата слава на Отечеството.
Разговорът за будителите често е разговор за Историята.
Но тази година българското общество излезе от унинието.
Хиляди българи издигнаха своя глас с искания за по-справедлив живот и всеки свободен гражданин беше будител!
Всеки от непримиримите, който със светлината на телефона си се вля в морето от светлини тук, на площада в София и в много други градове в цялата страна, беше будител.
Всеки сънародник зад граница, който показа, че българите навсякъде по света са единни в искането си за модерна и европейска България, беше будител.
Всеки сатирик, който със слово и карикатури разобличаваше демагогията и корупцията, беше будител.
Всеки журналист, който се осмели да търси и изнася истината, беше будител.
Медицинските сестри и майките на децата с увреждания, които отстояваха своите социални права, будеха обществената съвест.
В тези трудни времена всички: лекари, учители или обикновени хора, подали солидарна ръка на нуждаещите се, всички, които приеха изпитанието с достойнство и мисъл за другия, са пример за нас.
Затова тази година, повече от всякога, хиляди хора изпълниха със смисъл празника на будителите.
От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре.
Честит празник!

 
Мислещите българи
Публична група • 3066 членове

Присъединяване към групата

Всички мислещи българи са добре дошли в групата. Да споделят, да коментират, да спорят, да дават идеи, да …
Жалко, че сме само 3000.
 

Мутрата Борисов:

В Деня на народните будители – признателност към всички български просветители, духовници и герои. Будителите не са само хора от миналото. Има ги и днес, те са тук сред мен. Всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител. Това най-добре го показват българските лекари и учители. Със своята отдаденост и саможертва в тази тежка и необичайна ситуация, те заслужават поклон и благодарност. Хората на изкуството продължават да творят. Да правят живота ни пълноценен. Българският бизнес е все по-иновативен и бързо се адаптира, колкото и трудно да е положението. В този тежък период призовавам всеки един да бъде преди всичко отговорен, да бъде будител пред себе си и обществото. Само с общи усилия може да направим така, че след време идните поколения да се гордеят с нас, така както ние се гордеем с нашите предшественици. Винаги има решения, винаги има изход! Историята не помни тези, които не са могли да ги намерят. Историята помни достойните и тези, които не отстъпват пред предизвикателствата. Нашите будители са точно такива!

Не е майтап!

Майтапчийски беше награден с държавен орден за Будител на българите от торбата Била.


Подобни новини

Оставете коментар