Мъжка тениска – знаете ли историята и?

В наши дни приемаме повечето неща за даденост. Сградите около нас, технологията, която използваме, дори дрехите на гърба си.

Но, знаете ли колко много история има дори в една обикновена мъжка тениска?
Може да се изненадате?

Фактите за едни от най-разпространените и любими облекла в света – тениските са много интересни и направо странни.

Памукът, най-разпространеният материал за тениски, е бил отглеждан от хора повече от 7000 години. Първото доказателство за употребата на памук е открито в град Мехргарх, едно от най-ранните селскостопански селища в Южна Азия.

Памукът е по-здрав когато е мокър, отколкото сух, и може да абсорбира повече от двадесет пъти собственото си тегло във водата.

Текстилният печат е съществувал много по-дълго от тениската. Най-старият метод на текстилно печатане е бил отпечатък от дървесни блокчета. Този метод датира от 3-ти век в Китай. Той се е осъществявал чрез релефно изображение издълбано в дървен блок, потопено в мастило и натиснато върху тъканта.

През времето , тениските са изработвани от различни материали, включително кожи от алигатори, памук, прежди, полиестер, злато и дори човешка коса.

За родина на тениската се смята САЩ , като всяка година в целия свят се продават над 2 милиарда тениски.

Първата мъжка тениска се е появила през XIX в. Тогава тази дреха била ползвана главно от хората, работещи в мините и служела като защита от прекалената горещина и условията на труд под земните пластове.

100% -во съдържание памук означава истински лукс за кожата, дори по време на тежка физическа активност.

Първите тениски за мъже били символ за комфорт, не запарвали и създавали лекота по време на носенето им. Терминът t-shirt се появява през 20-те години на миналия век и до днес е свързвана с Мириам Уебстър.
Думата „тениска“ е използвана за пръв път през 1920 г. от автора Ф. Скот Фицджералд в романа „Тази страна на рая“.

С годините мъжките тениски стават основна част от облеклото на спортни отбори и главно сред футболистите. Те поставят и началото на традицията да разменят тениските си след приключване на мача.
През 1931 г. е осъществена първата размяна на тениски между футболистите на Англия и Франция след края на мача.

Тениските, както ги познаваме днес, за първи път са пуснати в продажба през 1904 г. от компанията Cooper Cooperwear като бельо.

Тениските стават част от униформата на американския военноморски флот през 1905 г., където се е изисквало бяла памучна тениска без копчета. Тя става задължителна няколко години по-късно, по време на Първата световна война.

Първата промоционална тениска е произведена през 1939 г за филма Магьосникът от Оз.

Дълго време тениските са били мъжко облекло, плътно прилепнали и широко деколте, предназначени да подчертаят мъжката фигура. Tropix Togs е първата компания, отпечатала тениски с поп икони и лозунги за поп-културата в началото на 50-те години на миналия век. Това се превръща в повратна точка на популяризирането на обикновените тениски, които са основна част от поп културата и брандингът на бизнеса до ден днешен.

През 60-те години на 20 век тениската официално се налага като самостоятелна връхна дреха, а не само като бельо. Това се случва след филма с участието на Марлон Брандо “Трамвай Желание”.

Световният рекорд на Гинес за най-много тениски носени наведнъж , е 257 и е постигнат от човек в Шри Ланка под името Санат Бандара. Тениските са тежали над 200 килограма.

Най-скъпият дизайн на тениската в света струва $ 400,000 . Въпреки че е изработена от органичен памук, тениската има набор от 16 диаманта, ушити в тъканта, които заедно възлизат на 9 карата.

Най-скъпата мъжка тениска е оценена за над 1 млн. щатски долара и е била собственост на известен хокеист. Тишъртката е продадена на търг в САЩ.

Най-голямата тениска в света е с дължина около 93 метра фута и ширина 63 метра. За да направите пълен кръг около света, ще ви трябва около 56 милиона средни по размер фланелки.

Една тениска отнема 2700 литра вода за направата и. Това е количество вода, което един човек пие в продължение на 3 години.

Втората най-популярна тъкан за тениски е полиестерното влакно. Създава мека, удобна и лека текстура, когато се съчетае заедно с памук.

Създадена е и първата в света бронирана тениска. Тази блуза може преспокойно да спре куршум, твърдят учените, които са я произвели. Това е постигнато чрез миксирането на обикновен памук с химичния елемент бор.

Години наред в гардероба на мъжете присъстват класически и универсални облекла. Сред тях се открояват мъжки тениски, които във времето менят облика си, за да достигнат до наши дни в едно Bolf съвършенство, изобилие и многообразие от цветове и мотиви.

Сред историите, които се разказват в областта на модата, мъжките тениски са изключителни атрактивни и винаги във всеки сезон могат да бъдат като подарък по различни поводи.

Подобни новини

Оставете коментар