ИЗМАМНИЦИТЕ от партия ГРОБ са откраднали 8 млн лева от 293 000 ФАЛШИВИ НОЩУВКИ на ученици в неработещи бази на министерството! Шефът на „Ученически отдих и спорт“ (145 бази) със заплата от 10 370 лв на месец. Поредното ЧЕКМЕДЖЕ, което пълнят ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.

Измамниците от партия ГРОБ са откраднали 8 млн лева от фалшиви нощувки на ученици в неработещи бази на Министерството на образованието!

Подробностите:

Няма никакви документални следи за 8 млн. лв., платени от просветното министерство през последните две години за почивки на учениците в бази на държавното дружество „Ученически отдих и спорт“. Срещу тези пари стоят 293 000 нощувки, но за тях няма регистрации и документи. Фиктивните почивки обаче са дали повод за увеличаване на заплатите на ръководството на фирмата.

За първите три месеца на 2020 г. изпълнителният директор е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.), а през юли т.г. заплатата е вдигната с 975 лв. с основание положителен резултат за 2020 г.Това е показал продължил четири месеца вътрешен одит на стопанисваното от МОН дружество „Ученически отдих и спорт“, съобщи днес на брифинг просветният министър проф. Николай Денков. Проверката ще бъде пратена на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери.

В момента в капитала „Ученически отдих и спорт“ ЕАД има 145 бази. Дружествот има подписан договор с МОН, в който се задължава до юли 2022 г. да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. МОН субсидира почивките с по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

„От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. фирмата е поискала и получила от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца“, уточняват от просветното министерство. В единната система за туристическа информация, която се поддържа по закона за туризма, фигурират само 6116 нощувки на деца. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293 лв.

„Ученически отдих и спорт“ не е дало убедително обяснение за разминаванията. От там първоначално са заявили, че погрешно са отчетени 37 009 нощувки, които били прехвърлени от минали периоди, а не осъществени. Заради грешката фирмата е възстановила на МОН 1 млн. лв. Няма обаче яснота за останалите нощувки и платена сума в размер на близо 8 млн. лв.

„Ще има съвет на директорите, който се състои от четири човека, има изпълнителен директор. Всеки трябва да си понесе отговорността, която обаче трябва да бъде установена по съответният ред“, коментира служебният просветен министър проф. Николай Денков.

Варненци
Публична група • 9143 членове

Присъединяване към групата
Групата на варненци. Не злоупотребявайте със споделяне на постове, които нямат връзка с живота във Варна. Рекламите се трият. Добре дошли на всички ва…Подобни новини

Оставете коментар